باتری ژل چیست (باتری ماشین ژلی)

باتری ژل چیست (باتری ماشین ژلی)

باتری های ژل که با اسم باتری ژل اسید نیز شناخته می شود یکی از انواع باتری VRLA است که شاخه ای از انواع باتری سیلد اسید UPS می باشد. فن آوری مورد استفاده در ساخت باتری ژل شبیه به باتری AGM است. با این حال، به جای استفاده از لایه جاذب شیشه ای (پشم شیشه) که در باتری یو پی اس AGM استفاده می شود، باتری های ژل از الکترولیت هایی که بصورت ژل هستند استفاده می کنند. استفاده از الکترولیت ژل باعث کاهش خطر از بین رفتن و تبخیر الکترولیت باتری شده و از مشکلات ناشی از خوردگی جلوگیری می کنند

فناوری مورد استفاده در این نوع باتری مشابه باتری های AGM  می باشد.در این نوع باتری از الکترولیت های ژلی استفاده می شود.  در این نوع باتری سیلیس را به الکترولیت اضافه میکنند تا الکترولیت ژله ای درست شود و باتری ژله ای در نهایت ساخته شود. ترکیب اسید سولفوریک با سیلیس فوم سبب ایجاد حالت ژله ای و بی حرکت آن می گردد. همین حالت ژله ای در باتری ژل، نگهداری و حمل و نقل آن را آسانتر می کند، چراکه دیگر نیاز نیست نگران زاویه قرار گرفتن باتری و نشت الکترولیت آن باشید.
شایان ذکر است که باتری های مذکور نوع مدرنی از باتری  VRLA می باشد که به معنی قابلیت تنظیم شدن دریچه می باشد. باتری ژله ای دارای تعداد صفحات کمتر ولی ضخامت بیشتر نسبت به سایر باتری ها می باشد. از این نوع باتری نمیتوان در خودروها استفاده کرد، زیرا دارای قدرت استارت زنی پایین می باشند.
باتری های ژله ای در حالت بدون استفاده حداکثر تا شش ماه شارژ خود را نگه میدارند و باید در هنگام عدم استفاده از وسیله مورد نظر جدا شود. موارد کاربرد آنها در باتری های یو پی اس ، اسکوتر ، صندلی چرخدار برقی و ....می باشد.
 

تفاوت باتری های  AGM  با باتری های ژلی

مهمترین ویژگی که این دو نوع باتری را از هم جدا می کند میزان شارز می باشد. باتری AGM نسبت به باتری ژله ای میزان شارژ و تخلیه بیشتری دارد ، باتری ژله ای جز پرهزینه ترین باتری های AGM می باشد. با این حال این نوع باتری برای وسایل و پروژه هایی که میزان تخلیه بسیار آهسته دارند مناسب می باشد.به همین علت در سولار که نیاز به باتری هایی با میزان تخلیه بسیار آهسته دارن از این نوع باتری استفاده می شود.
 

باتری ژلی چگونه کار می کند؟

یک باتری ژل با شیر تنظیم می شود، باتری اسید سرب که در آن یک مقدار از پیش تعیین شده از الکترولیت، همراه با اسید سولفوریک با بخار سیلیکا ترکیب شده است. این واکنش شیمیایی باعث می شود که یک ژل متحرک مانند ژل به نام این باتری ها قرار گیرد.
باتری های ژل عملا تعمیر و نگهداری می شوند، زیرا آنها از دریچه های یک طرفه استفاده می کنند که گازهای داخلی را مجددا به آب می ریزند، بنابراین هر گونه نیازی را برای بررسی آب مقطر و یا نظارت بر سطح آب از بین می برد.
باتری های ژل بسیار قدرتمند و همه جانبه هستند. آنها می توانند در مکانهایی قرار گیرند که در آن تهویه محدود باشد. چرا که مقدار گاز فوم تولید شده توسط آنها، بسیار ضعیف می باشد. با این تفاسیر حتی شما می توانید این باتری ها را در منزل نصب کنید که میزان تهویه هوا در منزل کمتر است.
به دلیل دارا بودن آنتیموان با محلول الکترولیت مقاومت مناسبی در برابر بارهای سیکلی دارند. تاثیرات منفی این پدیده قابل چشم پوشی است. وجود صفحات کوتاه و ضخیم و الکترولیت ژلی باعث به وجود آمدن مقاومت زیادی در برابر بارهای سیکلی می گردد.
به منظور فراهم آوردن ظرفیت قدرتی بالا، از لایه های فایبرگلاس نیز استفاده می شود که در نتیجه باعث تکمیل شدن ۵۰۰ تا ۷۰۰ سیکل در هنگام دشارژ شدن ۶۰ درصدی باتری خواهد شد.
 

مزایای باتری های ژلی

  • سیکل های شارژ و دشارژ این نوع از باتری به دلیل عدم لایه بندی اسید، بیشتر است.
  • احتمال نشت اسید در انها بسیار کم است
  • طول عمر این باتری ها در مقایسه با باتری هایی با الکترولیت مایع بیشتر است.
  • در هنگام استفاده به دلیل وجود الکترولیت ژل، حداقل گاز هیدروژن ایجاد می شود. این مزیت امکان استفاده از باتری های ژل را در کاربردهایی که تهویه محدود دارند فراهم می کند.
  • در آب و هوای سرد عملکرد خوبی دارند.
  • هنگام استفاده از باتری با الکترولیت مایع، مهم است باتری بیش از حد تخلیه نشود، در غیر این صورت هرگز شارژ نمی شود. باتری های ژل، بعنوان باتری های چرخه عمیق، امکان شارژ و دشارژ مکرر را بدون ایجاد آسیب به خود اختصاص داده اند.

 

معایب و محدودیت های باتری ژلی

  • هرچند ژل نسبت به AGM تحمل بیشتری دارد ولی در کل نسبت به شارژ مکرر حساس هستند.
  • انرژی خالص و جریان بار آن، در حد متوسط است.
  • حساس به تخلیه گاز، نیاز به سیستم تهویه دارد.
  • ابه غیر از نوع شناور آن ها، در انبار باید در حالت شارژ شده نگهداری شود.


جهت انتخاب بهترین باتری به فروشگاه سربزنید

0 دیدگاه

جهت ثبت نظر وارد ساید شوید