
تفاوت باتری اتمی و باتری اسیدی چیست؟
یکی از سوال هایی که معمولا در حوزه خرید و فروش باتری خودرو مطرح می شود این است که تفاوت باتری اسیدی و باتری اتمی چیست و هر کدام چه مزایا و معایبی دارند. در ادامه این مطلب به بررسی تفاوت های دو نوع رایج باتری خودرو اتمی و اسیدی می پردازیم
باتری اتمی چیست
باتری اتمی همان باتری خشک است که بدون آب و اسید تهیه و تولید میشوند. این نوع باتری به مراقبت نیاز ندارند و دارای نشانگر سلامت باتری است و به خوبی میتوان از وضعیت باتری مطلع شد. این نوع باتریها دارای صفحاتی هستند که از قبل شارژ و به صورت دسته صفحه طراحی شده است.
باتری اتمی یا خشک را اصطلاحا باتری سیلندر نیز می خوانند و به صورت پلمپ طراحی می شود. باتری اتمی دارای الکترولیت بوده و به دلیل داشتن جنس خاص صفحات نیاز به اضافه کردن آب مقطر ندارد. باتری اتمی توسط فناوری کلسیم – کلسیم ، کلسیم – سیلور ساخته شده و دارای طول عمر بالایی هستند.
باتری اسیدی چیست
باتری اسیدی که در برندهای مختلف تهیه و تولید می شود از جمله باتریهایی است که قابل شارژ بوده و وزن و حجم کمی دارد و هزینه آن مقرون به صرفه است. در ساختار این باتریها الکترود به چشم میخورد و در صورت دشارژ شدن الکترون جذب قطبها میشوند. ماده شیمیایی تولید شده در آن از جنس سرب است و به کمک افزودن آلیاژ مختلف حالت دهی میشوند. باتریهای اسیدی از شش محفظه تشکیل شده اند و در هر کدام چند صفحه ی مثبت و منفی از جنس سرب وجود دارد.
بین صفحات مثبت و منفی نیز 65 درصد آب و 35 درصد اسید سولفوریک وجود دارد و هر صفحه میتواند 2 تا 2.2 ولت برق تولید کند. باتری های اسیدی، باتری 12 ولتی هم نامیده میشوند.
سطح الکترولیت های باتری با دو علامت حداکثر (MAX) و حداقل (MIN) روی کلاهک ها مشخص شده است. جدای از کلاهک هایی که به آن ها اشاره کردیم، باتری های اسیدی دارای چندین صفحه غوطه ور نیز هستند. صفحاتی که در محلول اسید سولفوریک و آب شناور هستند؛ و به همین خاطر این باتریها را با باتری های اسیدی نامیده اند. مشکلات هنگام استارت و روشن کردن خودرو، از نشانههای ضعف در عملکرد باتری اسیدی میباشد. این باتریها به صورت عمودی قابل نصب هستند و نسبت به تکانهای شدید حساس میباشند. در صورت وارد شدن ضربه شدید صفحات از هم جدا شده و مواد در محفظه پخش میشود.
مزایا و معایب باتری اتمی
- عدم استفاده از آب مقطر در ساخت باتری
- داشتن قابلیت شارژ مجدد
- داشتن قدرت استارت زدن بالا
- مقاومت بالا در مقابل دشارژ شدن
- ورودی انرژی بیشتر
- آسیب دیدگی با سولفوریک اسید از بین میرود.
مزایا و معایب باتری اسیدی
- قیمت ارزان تر
- توان مصرفی کمتر
- قابیت شارژ سریع
- حجم و ابعاد کمتر
- وزن کمتر
- شیوه نگهداری آسان
از مهمترین معایب باتری اسیدی میتوان به حساسیت آن در مقابل ضربه و حرکت شدید اشاره نمود که این عمل باعث میشوند:
باتری خراب شده و از طول عمر مفید آن کم شود.
تفاوت باتری اسیدی و باتری اتمی
- فرق باتری اتمی که نسبت با باتری اسیدی دارد این است که آلودگی کمتر تولید میکند.
- باطری فرسوده اتمی بسیار تمیز تر از باطری فرسوده اسیدی است.
- عمر یک باطری اتمی در شرایطی که دینام ماشین درست باشد و ماشین برق دزدی و ایراد برقی نداشته باشد به پنج سال هم میرسد که این مسئله در مورد باطریهای اسیدی دیده نمیشود
- باتریهای اسیدی معمولاً به آرامی خاموش میشوند و تحت تاثیر عوامل خارجی سادهای مانند مشکل در استارت، خراب میشوند. در مقابل، باتریهای اتمی به طور ناگهانی و به یکباره خاموش میشوند و روند خاموش شدن آنها، هیچ علائم و هشدار و نشانه ای ندارد.
- آلودگی محیطی توسط اسید در باطریهای اسیدی بسیار بیشتر از انواع اتمی باطریها است. این تفاوت به دلیل تعداد و نوع ساختار درپوش و حامل اسید میباشد. به دلیل وجود تعداد بیشتر ظرف حامل اسید در باتریهای اسیدی، خطر ریختن و آلودگی اطراف باطری و موتور خودرو توسط اسید موجود در مخزن افزایش مییابد.
- معمولا طول عمر باتریهای اتمی ۵ تا ۱۰ سال است و بسیار بیشتر از طول عمر مفید یک باتری اسیدی است. البته روش نگهداری، کیفیت محصول و برند باتری از عوامل تأثیرگذار در طول عمر باتریها هستند.
- صفحات استفاده شده در ساخت باتریهای اسیدی به مراقبت و نگهداری نیاز دارند.
- نگهداری و تعمیر باتریهای اتمی بسیار آسانتر از انواع اسیدی هستند. فقط زمانی که دما به طور ناگهانی افزایش پیدا کند، باتریهای اتمی آسیب جدی متحمل میشوند و احتمالاً امکان تعمیر آنها وجود نخواهد داشت.
- اتومبیلهایی که به باتری اتمی مجهز هستند، توان تولیدی بسیار بیشتری از خودروهای مجهز به باتری اسیدی دارند. همچنین به دلیل وجود منبع تغذیه بهتر در انواع اتمی، فرایند استارت خوردن در این نوع باتریها کاملاً بدون مشکل انجام میشود.
- از دیگر تفاوتهای عمدهای که بین این دو نسل وجود دارد، مقاومت در برابر شارژ بیش از حد است!
- باتری های اتمی، نیاز به شارژ مجدد پس از تهیۀ آن ندارند. زیرا که باتریهای اتمی دارای ظرفیت ذخیرهسازی بالاتری نسبت به باتریهای اسیدی هستند.
عمر باتری اسیدی بیشتر است یا باتری اتمی
عمر باتری های اتمی معمولاً بیشتر از باتری های اسیدی است. باتری های اتمی به دلیل استفاده از تکنولوژی پیشرفته تر و مواد باکیفیت تر، کمتر نیاز به نگهداری دارند و به همین دلیل طول عمر بیشتری دارند. این باتری ها می توانند تا پنج سال یا بیشتر دوام بیاورند، در حالی که باتری های اسیدی به طور معمول پس از دو تا سه سال نیاز به تعویض دارند. باتری های اتمی همچنین در مقابل شارژ بیش از حد و تخلیه مقاومتر هستند، که این نیز به افزایش عمر مفید آنها کمک میکند.
از سوی دیگر، باتری های اسیدی نیاز به نگهداری منظم دارند، مانند بررسی سطح الکترولیت و افزودن آب مقطر. این نوع باتری ها به دلیل طراحی ساده تر و قیمت کمتر، هنوز در بازار محبوب هستند.
باتری اسیدی بهتر است یا باتری اتمی
باتری های اتمی، به دلیل عدم نیاز به نگهداری و عمر طولانیتر، معمولاً گزینه بهتری برای کاربرانی هستند که ترجیح می دهند باطری را پس از نصب فراموش کنند. این باتری ها به دلیل ساختار محکم تر و مقاومت بیشتر در برابر شارژ و تخلیه بیش از حد، انتخاب مناسبی برای خودروها و موتور سیکلت ها هستند. از طرفی، قیمت بالاتر این باتری ها ممکن است برای برخی کاربران محدودکننده باشد.
باتری های اسیدی، با وجود نیاز به نگهداری منظم و عمر کوتاه تر، به دلیل قیمت کمتر و امکان تعمیر و نگهداری آسان تر، همچنان محبوب هستند. این باتری ها برای کاربرانی که به دنبال گزینه اقتصادی تری هستند و مشکلی با نگهداری منظم باتری ندارند، مناسب اند. در نهایت، انتخاب بین این دو نوع باتری بستگی به نیازها، بودجه و میزان تمایل کاربر به نگهداری و سرویس باتری دارد.
جهت انتخاب بهترین باتری به فروشگاه سربزنید
0 دیدگاه